Ügyfélszolgálat: 06 21/3500-350 | info@kaszaptuzep.hu

Ügyfélszolgálat: 

06 21/3500-350 | info@kaszaptuzep.hu

Cím: 2750 Nagykőrös, Csongrádi út 19

Spóroljon a fűtésen, megfelelő hőszigeteléssel!

Mutatjuk a lehetséges megoldásokat!

Minden építési projektben, legyen az ökológiai vagy szabványos, a szigetelés, illetve hőszigetelés kulcsszerepet játszik a lakók optimális kényelmének biztosításában és az energia megtakarításában (rezsicsökkentés).  A rossz szigetelés nagy hőveszteséget, kényelmetlenséget okozhat a házban, sőt az egészségtelenség jeleit, például penészesedést is okozhat. Ezt figyelembe véve különös figyelmet kell fordítani a szigetelőanyag kiválasztására. 

Felvázoljuk a kritériumokat és a legnépszerűbb szigetelőanyagokat, hogy a rezsi költsége ne szökjön az egekbe.

A kulcsfontosságú energia

Egy zöld építési projektnél fontos figyelembe venni az anyag megtestesített energiáját, azaz az anyag kitermeléséhez, gyártásához és szállításához szükséges energiát. A biológiai eredetű szigetelőanyagok nagyrészt alacsony energiafelhasználásról ismertek.

A hőteljesítmény szintje a szigetelésnél

A szigetelés hőteljesítményének meghatározásához két fő mutatót kell figyelembe venni:

Hővezetőképesség (lambda – λ): Az anyag hővezetési képessége. Ez határozza meg az anyag szigetelőképességét: minél kisebb a lambda együttható, annál szigetelőbb az anyag.

Hőállóság (R): Az anyag hideg- és hőálló képessége. Az R-érték az anyag vastagságától és a hővezető képességtől függ.

A páratartalom szabályozás

A szigetelőanyag páratartalom-szabályozása az a képessége, hogy a nedvességet hatékonyan, károsodás nélkül képes felvenni és leadni. A jó páratartalom szabályozással ellátott hőszigetelés száraz és egészséges beltéri levegőt biztosít a lakók számára.

Szigetelés jó páratartalom szabályozással: farost, cellulóz vatta

Fókuszban a hőszigetelő anyagok – csak kifogástalan minőségű termékekkel dolgozunk

A hőszigetelés klasszikus értelemben véve két különböző hőmérsékletű tér (leginkább a kültér és az épületbelső) közt kialakuló hőátadás blokkolása, többnyire nagy hő-ellenállással rendelkező szerkezet alkalmazásával.

Lényeges, hogy megtaláljuk az optimális hőszigetelési alternatívát, amely mind az igényeinknek, illetve a költségvetési lehetőségeinknek és előírásoknak egyaránt megfelel. Ha a hőszigetelés nem tökéletes, abban az esetben a lakóépület hővesztesége magas lehet és búcsút inthetünk a rezsicsökkentésnek is.

A magas páratartalom és a falakon lecsapódó nedvesség több komoly probléma okozója is lehet. Ez megelőzhető pl., ha a belső felületet úgynevezett párazáró réteggel „gondozzuk”.

Amennyiben elhatározzuk, hogy lakásunk hőszigetelésével jobb lesz az energia megtakarításunk, akkor érdemes feltérképezni azt, hogy a hőszigeteléshez milyen szigetelőanyagokat alkalmazzunk. Az alábbiak a legnépszerűbbek és mi is ezeket használjuk.

Lehetséges megoldások

Expandált polisztirol hablemez vagy hungarocell (EPS) – rezsicsökkentéshez a legjobb opció

A normál, fehér EPS a legköltséghatékonyabb homlokzati hőszigetelő anyag és több előnnyel rendelkezik. Nagy szilárdságú a nedvességgel szemben ellenálló, nem vált ki allergiás reakciókat, alkalmazása gyors és egyszerű. A hosszú életű EPS kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett tökéletes páraáteresztő, mindezek mellett jó terhelhetőséggel és felületi húzószilárdsággal egyaránt rendelkezik. A kis súllyal rendelkező anyag akár közvetlenül is terhelhető, ragasztható, és vakolható.

A grafitos EPS termékek a legtöbb épületszerkezet hőszigetelése esetén szakmailag megfelelőek, ár-érték arányát (alacsony energiafelhasználás) tekintve megfizethető megoldást kínálnak.

A Kaszap Tüzépnél is elérhető EPS termékek pl: EPS Premio, EPS Masterplast, EPS Austrotherm

Az EPS-el ellentétben zártcellás hőszigetelő anyag, ami a felépítésének köszönhetően – tulajdonképpen nem vesz fel vizet – a nedvességnek kitett helyeken (talajszint alatt, lábazatnál, lapos tetőknél) is remekül igénybe vehető. A termék jó nyomószilárdsága miatt teherhordó, teherviselő szerepben szintén alkalmazható. Korhadásmentes és fagyálló, tökéletesen ellenáll a természetes savaknak, lúgoknak, valamint a sóoldatoknak. Ragasztható oldószermentes ragasztóval. és oldószermentes festékkel szintén festhető. Bár kémiai összetétele megegyezik az expandált típussal, elmondhatjuk, hogy műszaki jellemzői sokkal jobbak, ennek következtében az ára is jelentősen költségesebb.

Népszerű, kínálatunkban is elérhető XPS termék pl: RAVATHERM™ XPS 300 WB vagy Fibran XPS

Extrudált polisztirol hablemez (XPS)

Lábazati szigetelés

Az épületek hőszigetelésekor a homlokzat mellett ajánlatos figyelmet szentelni a lábazati hőszigetelésre is. A nem szakszerű vagy elmaradt lábazati szigetelés energetikai és páratechnikai gondokat okozhat. Az épületek belső részein a padlóvonal mentén a lábazati szigetelés hiánya miatt komoly hőhídhatás jöhet létre. A hűvösebb felületen hamarabb megjelenhet a pára, ami penészesedést eredményezhet.

A homlokzattól eltérően a környezeti hatásokkal strapabíróbb anyagokat (pl.: Fibran Xps) alkalmazzunk a lábazaton.

Kőzetgyapot (ásványgyapot)

A kőzetgyapot gyártása természetes bazaltkőből történik. Rendkívül jó a hőszigetelő képessége, páraállósága és tűzállósága, mert olvadáspontja magasabb, mint 1000°C. Könnyen és jól használható akár vályogépületek hőszigetelésére, vagy magas tűzvédelmi előírásokkal rendelkező építményeknél is. A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok jellemzője, hogy nem zsugorodnak, nincs hőmozgásuk, és az épület élettartamával megegyező ideig változatlanul megtartják a hőszigetelő képességüket, karbantartást sem igényelnek. A polisztirol szigetelésnél magasabb árkategóriába tartozik, ugyanakkor kedvezőbb a hang és hőszigetelési értéke. Az éghetetlenség pedig rendkívül fontos előny.

Több kőzetgyapot termék is megtalálható kínálatunkban pl.: Rockwool Multirock(mennyezeti szigetelés), Rockwool Frontrock (mennyezeti szigetelés)

Üveggyapot

Az üveggyapot egy kiváló hőszigetelő anyag, amelyet elsősorban épületek szigetelésére és hangszigetelésére használnak. Az anyag különféle formákban elérhető, beleértve a tekercseket, lemezeket és szórt formáját is, ami lehetővé teszi a rugalmas alkalmazkodást különböző felhasználási területeken.

Az üveggyapot fő összetevője az üvegszálas anyag, amelyet magas hőmérsékleten olvasztott üveggyapotanyagból készítenek. Az olvasztott üveg szálai aztán hosszú rostokká formálódnak, amelyeket számos kis levegőszál vesz körül. Ez a szerkezet felelős az üveggyapot kiváló hőszigetelő tulajdonságaiért.

Az üveggyapotnak számos előnye van. Kiváló hővezetési ellenállóképességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hatékonyan képes megakadályozni a hő átvitelét. Emellett könnyű, tűzálló és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Az anyag környezetbarát, mivel újrahasznosított üvegből is előállítható.

Üveggyapot

Szigetelés előtt

A szigetelőanyag kiválasztása előtt gondolja át a beépítést! A szigetelés helyétől függően bizonyos formákat célszerű előnyben részesíteni (ömlesztett, panel, tekercs stb.), amelyek befolyásolhatják az anyagválasztást. Végezetül ügyeljen a szigetelés beszerelésére: rossz beépítés vagy hőszigetelés esetén az anyag összes tulajdonsága megváltozik és ha nem figyelünk oda magas lesz a rezsi költség.

Ha kérdése lenne, vagy nem tudja melyik anyagot válassza, esetleg a szigeteléssel kapcsolatban érdeklődik, keressen minket bátran az alábbi elérhetőségeink valamelyikén, vagy töltse ki az alábbi űrlapot.

E-mail cím: info@kaszaptuzep.hu
Telefonos elérhetőség: +36213500350