Ügyfélszolgálat: 06 21/3500-350 | info@kaszaptuzep.hu

Ügyfélszolgálat: 

06 21/3500-350 | info@kaszaptuzep.hu

Cím: 2750 Nagykőrös, Csongrádi út 19

CSOK PLusz

Segítünk otthonteremtése megvalósításában!

Tudta, hogy rendkívül fontos és kedvező változás lesz a lakásvásárlási támogatások terén 2024-ben?

2024-től bevezetésre kerül a CSOK Plusz, mely a jelenlegi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) helyébe lép, és számos előnyt kínál a házaspárok számára gyermekvállalásuk során.

Ezen új támogatási forma révén a házaspárok fix, legfeljebb 3 százalékos kamattal rendelkező, maximum 50 millió forint összegű hitelt igényelhetnek otthonuk megteremtéséhez. Azonban itt nem ér véget a jó hír! Az igénylés után megszületett második és minden további gyermek után a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek.

Emellett a CSOK Plusz támogatás felvevői kiváltságokban is részesülnek. Illetékmentessé válnak, és jogosultságuk keletkezik az áfa visszatérítésre is. Ezáltal a kölcsönfelvétel további könnyebbségeket jelent a családoknak az otthonteremtés folyamatában.

Reméljük, hogy ez az új lehetőség segítséget nyújt mindazoknak, akik tervezik a családalapítást és a lakásvásárlást. Amennyiben bármilyen kérdésük van a CSOK Plusz-al kapcsolatban, készséggel állunk rendelkezésükre.

TUDJON MEG TÖBBET!

Bőséges termékkínálattal állunk rendelkezésére, hogy meg tudja valósítani elképzeléseit.

Sokszor a „bőség zavarában” azt sem tudjuk, hogy igazán mire van szükségünk és csak a vásárlásunk után tájékozódunk, hogy bizony lehetett volna jobb opció is beszerzésünknél.

Kerülje el ezt a helyzetet, kérjen visszahívást!

Szakképzett munkatársaink segítenek a megfelelő termékek kiválasztásában és megtervezik a beszerzést, leszállítást, hogy az építkezés zökkenőmentesen haladjon.

Egyeztessen időpontot XY kollégánkkal!

Kérdések és válaszok a CSOK Plusz-ról!

  • A CSOK-ot 2023 végéig lehet igényelni, a CSOK Pluszt pedig 2024 januárjától.
  • A CSOK-ot csak meglévő gyermekre is fel lehet venni, a CSOK Plusz azonban csak gyermekvállalással igényelhető, de a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe.
  • A CSOK-ot egyedülállók és élettársak is igényelhetik, a CSOK Pluszt csak házastársak.
  • A CSOK-hoz jár közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel, a CSOK Pluszhoz csak kedvezményes, de nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként.

A CSOK Pluszt csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig, 2025. december 31-ig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket.

A kölcsönt a házaspárok csak közösen vehetik igénybe és csak egyszer. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a kölcsönt már visszafizették korábban. Tulajdonrészt a lakásban csak az igénylő házaspár szerezhet. A személyi feltételek között szerepel, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, függetlenül az igényelt hitelösszegtől, ami a jelenlegi CSOK feltételeknél szigorúbb. Ezen belül az igénylést megelőző 180 napra eltérő, valamivel szigorúbb szabályok vonatkoznak. Emellett továbbra is érvényes az, hogy büntetett előélettel és 5000 forintnál nagyobb köztartozással nem lehet állami támogatást igénybe venni.

Igen, a kamattámogatott kölcsön igénylésére csak abban az esetben van lehetőség, ha – a meglévő gyermekek számától függetlenül – további gyermeket is vállal az igénylő házaspár. Ez alól egy esetben lehet kivételt tenni és csak a CSOK Plusz indulása utáni első három hónapban, 2024. január 1. és március 31. között. A rendelet szerint azok a párok, akik 2024. január 1. és március 31. között adják be az igénylést, akkor is teljesítik az első gyermekvállalást, ha a gyermek még az igénylés beadása előtt – de 2024. január 1. után – megszületik. 

A CSOK Plusz az ország összes településén vásárolandó, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz igényelhető. A 2630, külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is felvehető.

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

  • 1 gyerekre maximum 15 millió forint, 
  • 2 gyerekre maximum 30 millió forint, 
  • 3 gyerekre maximum 50 millió forint.

 

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyereke is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

A kormány első közös otthon esetében 10 százalék, a családbővítésnél 20 százalékos önrészt javasol az ingatlan értékéhez képest, azonban ezt a Magyar Nemzeti Banknak kell lehetővé tennie a hitelfedezeti mutatóról (HTM) szóló rendeletében. A hitelező bankoknak nem kötelező ezt alkalmazniuk, a konkrét hitelbírálat eredményeként ettől felfelé eltérhetnek, azaz kérhetnek nagyobb önrészt, azonban a jelenlegi 20 százalék helyett lehetőségük lesz akár 10 százaléknyi önrészre is hitelezniük a fennmaradó 90 százalékos összeget az első közös otthon megszerzése esetén. Az önrész egy másik támogatás, a babaváró hitel segítségével is előteremthető, amely 2024-től már 10 helyett 11 millió forint kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal házaspároknak. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint a CSOK Plusz esetében is megmarad az igénylők illetékmentessége és adókedvezménye. Ezt azt jelenti, hogy a CSOK Pluszt igénylőknek nem kell megfizetnie a lakásvásárlás esetén a vagyonszerzési illetéket (ez egyébként alapesetben a megvásárolt ingatlan értékének 4 százaléka). Ezt a december 22-én kihirdetett 2023. évi CIX. törvény véglegesítette. Ez alapján az illetékmentesség értékhatártól függetlenül jár akár 150 millió forintos ingatlanig is, ha az megfelel a CSOK Plusz szabályainak. Továbbá a CSOK Pluszt igénybe vevők visszaigényelhetik az új lakások teljes, jelenleg 5 százalékos áfáját, saját építkezés esetén pedig 5 millió forintig a vásárolt termékek és szolgáltatások áfáját.

A minisztérium közlése szerint a CSOK-hoz hasonlóan a CSOK Pluszt igénylő házaspároknak a támogatást folyósítását követően 

  • az első gyermek megszületésére 4,
  • a második gyermek megszületésére 8,
  • a harmadik gyermek megszületésére 10 évük lesz.